În alăptare, lucrurile nu merg mereu ca pe roate sau ca la carte. Pentru aceste situații, există consultanți în alăptare care pot oferi un sprijin calificat mamei și copilului.

La ce să ne așteptăm din partea unui consultant în lactație? Consultantul va pune întrebări legat de câte scutece ude sau murdare are bebelușul zilnic, de câte ori se hrănește bebelușul pe zi, cât timp petrece la sân, cât de des extrageți laptele de la sân prin pompare sau muls manual, dacă bebelușul primește suplimentare cu lapte matern și/sau lapte artificial și ce cantitate (la o masă sau pe zi). E bine să vă pregătiți răspunsurile din timp și să le notați.

Dacă aveți anumite dispozitive pentru hrănire, e posibil să fiți rugate să arătați cum anume le folosiți. O să fiți întrebate despre greutatea copilului de la naștere și din prezent, posibile probleme de atașare (fren lingual scurt), dacă simțiți durere în timpul suptului. Dacă ați alăptat unul sau mai mulți copii, aceasta nu înseamnă că nu puteți avea probleme cu alt copil, deci consultantul în lactație nu se adresează doar mamelor aflate la prima alăptare.

Amintiți-vă să rugați consultantul să vă scrie recomandările pe hârtie pentru a fi sigure că nu le veți uita.

Consultanții oferă mamelor vizite acasă, consultații în clinici de alăptare, cursuri de alăptare și altele. Dacă doriți să verificați faptul că o persoană este consultant IBCLC, puteți accesa următorul link: https://iblce.org/public-registry/

Fiecare persoană este liberă să își aleagă consultantul dorit (IBCLC sau nu), însă ar fi bine să cerceteze înainte ce competențe are persoana în cauză, ce servicii oferă și la ce cost, câți ani de practică are și, desigur, dacă își face bine treaba (să ceară referințe).