„Dragoste cu lapte” este o asociație care contribuie la creșterea ratei de alăptare din România prin crearea de proiecte și programe educative adresate mamelor. În alăptare, pentru ca lucrurile să meargă bine, educația este esențială. De aceea, am creat primul „Abecedar de alaptare” din România. Un proiect menit să schimbe în bine viețile mamelor și copiilor. Abecedarul este scris de specialiști și ne dorim ca el sa ajungă la cât mai multe mame. 

Tot în sprijinul educației mamelor, acest abecedar este completat de un curs de alăptare. Participarea la curs a mamelor este LIBERĂ, pe bază de înscriere.

Prezentare CURS DE ALĂPTARE

Oare ar trebui sau nu să mă intereseze un curs despre alăptare? Judecând faptul că în România în jur de 15%-20% dintre femei alăptează exclusiv în primele 6 luni de viață ale copilului şi că un procent semnificativ renunţă după o lună, două, trei la alăptare, ar trebui să sesizăm faptul că mamele, bunicile, surorile şi cadrele medicale (adică toate acele persoane în care mama îşi pune toate speranţele că o vor ajuta să alăpteze) nu sunt pregătite sau nu au timp să ajute o tânără mamă să alăpteze.

La aceasta se adaugă faptul că naşterea s-a schimbat semnificativ în ultimii ani şi astăzi ne îngreunăm singuri situaţia apelând la cezariana la cerere, la anestezia epidurală şi alte intervenții inutile. În plus, prea puţine femei conştientizează că au nevoie de cunoștințe despre alăptare încă din timpul sarcinii, iar după ce nasc ajung să pătimească ce ştim cu toţii… Unele renunţă la alăptare înainte de vreme, în timp ce altele trec prin mari suferinţe pentru a hrăni copilul la piept.

După ce naşteţi, va fi mai greu, dacă nu chiar imposibil în primele luni să vă instruiţi (copilul vă solicită toată atenţia şi prezenţa) şi nu veţi mai putea decât eventual să întrebaţi în stânga şi în dreapta cum au procedat alţii, dar asta nu înseamnă ca veţi găsi răspunsul la problema care vă frământă pentru că fiecare mamă şi fiecare copil sunt diferiţi şi în unele situaţii aveţi nevoie de sfaturi avizate (foarte rapid pentru că între timp lactaţia poate scădea, pot apărea complicaţii etc.), nu de păreri ale rudelor sau prietenilor.

Ideea acestui curs/atelier s-a născut din dorința de a transmite mamelor cunoştinţele şi deprinderile de care au nevoie pentru a alăpta şi a îngriji copilul sănătos. În plus, nu mai vrem să auzim această poveste: nu am avut un strop de lapte, nu am avut lapte decât până la 3 luni, laptele s-a stricat sau era apa chioară, medicul mi-a dat antibiotic pentru mastită şi am întrerupt alăptarea etc.

 OBIECTIVELE ȘI MISIUNEA CURSULUI

•    să înțelegeţi pas cu pas ce se întâmplă la maternitate şi să reuşiţi să ieşiţi de acolo cu câteva obiective îndeplinite (de exemplu, copil care se ataşează corect la sân şi nu vă face răni);
•    să învăţaţi practic cum se alăptează (tehnici pentru situaţii diferite) – alăptarea se învaţă, nu ne naştem învăţaţi;
•    să reuşiţi să gestionaţi situaţiile care pot apărea în alăptare;
•    să puteţi evalua dacă copilul se hrăneşte bine şi să ştiţi ce să faceţi în cazul în care copilul nu ia în greutate ;
•    nimeni să nu plece de la curs fără să fi înţeles cum funcţionează alăptarea şi fără să aibă încredere că va putea alăpta cu succes, indiferent de mărimea pieptului sau de alte însuşiri personale (toate femeile pot alăpta);
•    să vă bucuraţi de maternitate şi să vă faceţi viaţa mai uşoară.

Vom exemplifica folosind numeroase filme, imagini, simulări şi aplicaţii practice, prezentări de produs etc.

Nu ne-am propus ca acest curs să fie cel mai bun. Mai degrabă ne-am dori ca acest atelier să ofere încredere mamei (în ea şi în copilul ei). În acest fel, mama se adaptează mai uşor la noul rol, se organizează bine, se descurcă cu alăptarea, copilul se hrănește şi doarme bine, e liniştit şi îngrijit cum se cuvine și are parte de toată atenţia şi afecţiunea părinţilor.

Mama, soacra, medicul neonatolog, facebook sau youtube nu vă vor învăţa cum să alăptaţi sau să îngrijiţi copilul. Cursul a fost gândit pentru a suplini lipsurile surselor amintite mai sus, cât şi pentru a corecta unele erori sau mentalităţi greşite provenite din aceste surse. Condiţiile în care se naşte astăzi sunt diferite faţă de ce se întâmpla pe vremea părinţilor noştri şi deci problemele cu care ne confruntăm sunt noi. În plus, cercetarea în domeniul alăptării şi îngrijirii copilului a avansat şi acum avem disponibile resurse noi, de calitate excepțională.

Cursul este rodul experienţei personale și profesionale și transferă către mame acele deprinderi și cunoștințe de care ele au nevoie pentru a reuşi să alăpteze şi să îngrijească copilul sănătos.

Cursul se desfăşoară sâmbăta cu un număr între 4 și 10 participanţi.
……………………………………….
Data: sâmbăta, orele 9-12
Număr de participanţi: între 4 și 10 participanți
Loc de desfăşurare:  București (Bd. Mărăști nr.59)
Înscrieri: Monica Gornistu – 0722 491 834 monica@bagaj-maternitate.ro