Cele mai grele momente sunt cele în care veniți acasă cu copilul și trebuie să vă descurcați singuri. E ca la școala de șoferi, după ce ai luat examenul începe partea mai grea, să conduci singur. În acest moment important vă suntem alături pentru a vă ajuta să faceți față situațiilor care pot apărea în alăptare.

În principal, nu aveți nevoie decât de piept și de copil pentru a alăpta. Trebuie să alăptați la cerere (la cererea copilului, ori de câte ori vrea copilul), să învățați cum să atașați corect copilul la piept și, în anumite cazuri, cum să extrageți corect laptele de la sân. În plus, dacă învaţați să faceți şi compresie pe sân, fluxul de lapte va fi optim.

Unii copii după naștere sunt letargici. Dacă atașarea s-a produs târziu, iar acasă nu vor fi bine hrăniți, din cauză că nu veți reuși să atașați corect copilul la sân sau copilul nu suge eficient, ci mai mult suzetează când stă la sân, vor fi și mai somnoroși și incapabili să sugă bine. În acest caz, extragerea laptelui de la sân poate fi salvatoare până ajunge la dvs. un consilier în alăptare. Se extrage de minim 6-8 ori pe zi și de 2 ori noaptea. Copilul se va trezi și va suge mai viguros pe măsură ce e bine hrănit.

Când situaţia o cere, se poate apela şi la un sistem suplimentar de nutriţie care să stimuleze lactaţia. În general însă, dacă copilul e sănătos şi este atașat bine de la început și e alăptat la cerere, veți avea suficient lapte, copilul nu o să vă facă răni și va lua bine în greutate.

Dar dacă nu mă descurc?

Totuși, dacă copilul nu se poate atașa la sân, sunteți la primul copil și nu știți cum să îl atașați la piept și faceți răni, copilul nu ia în greutate etc., trebuie să apelați la cineva care să vă ajute în mod eficient și în timp util, altfel lactația poate scădea sau pot apărea complicații și infecții ale sânului.

Cele mai multe probleme care apar în primele zile după naștere pot fi rezolvate ușor printr-o ședință de consiliere la telefon. Nu facem vizite acasă decât în aria noastră de proximitate (București-Ilfov), dar vă putem pune în legătură cu un consilier în alăptare din orașul dumneavoastră. Am stabilit următorul protocol: luați legătura cu noi și în funcție de situație stabilim împreună dacă e cazul sau nu să chemați un consilier în alăptare acasă.

Trimiteți un mesaj la monica@bagaj-maternitate.ro (sau pe facebook: Dragoste cu lapte) în care descrieți problema pe scurt și noi o să luăm legătura cu dumneavoastră cel mai repede posibil. Nu există situație care să nu poată fi rezolvată cu voință și cu răbdare.